Моделі проактивного управління змінами в проєктах створення та розвитку розподілених інформаційних систем: Автор є членом редколегії видання, тому не брав участі у рецензуванні та прийнятті рішення щодо публікації цієї статті (Сучасні інформаційні технології, 2021)
У цій статті розглядаються підходи до формування моделей проактивного управління проєктами створення та розвитку розподілених інформаційних систем. Розглядаються особливості розподілених ІТ-проєктів, як складної адаптивної системи, що розвивається за численних взаємопов’язаних обмежень. Зроблено висновок, що при цьому самі проєкти носять розподілений характер. Було проаналізовано основні тренди розвитку таких систем, виявлені основні закономірності та проблеми. Зосереджено увагу на розгляді базових складових компонент таких систем та запропоновані формалізовані моделі для опису їх взаємодії. Приділено увагу формуванню та реалізації проєктів щодо створення складних систем на базі розподілених інформаційних систем, де основні особливості полягають у дії значної кількості складних впливів з боку турбулентного зовнішнього оточення. Досліджувалися питання реакцій проекту на впливи цих змін. Для вирішення при цьому питань з управління такими складними проєктами запропоновано застосування проактивного підходу. Досліджено наслідки змін у процесах створення таких систем. Побудовано математичну модель мінімізації впливів змін на елементи проекту при управлінні складними проектами та запропонований підхід до управління конфігурацією таких проектів, що в цілому дозволяє побудувати схему процесу ефективного управління проєктами.
Keywords: проактивне управління, розподілені інформаційні системи, ІТ-проєкти, управління проєктами, конфігурація проєкту, впливи, макротренди.