Choosing the best parameters for method of deformed stars in n-dimensional space: The author is the chief editor, and without taking part in the review process, decisions were made prior to the publication of this article.The author is a member of the editorial board, and without taking part in the review process, decisions were made prior to the publication of this article. (Сучасні інформаційні технології, 2021)
Ця стаття присвячена проблемі оптимізації функції в n-вимірному просторі, яка, в загальному випадку, є поліекстремальною та недиференційованою. Запропоновано новий метод деформованих зірок у n-вимірному просторі. Він побудований на ідеях та принципах еволюційної парадигми. Метод деформованих зірок базується на припущенні використання груп потенційних рішень. Тим самим він дозволяє підвищити точність та збіжність досягнутого результату. Для оптимізації багатовимірної функції використовуються популяції потенційних рішень. На відміну від класичного методу деформованих зірок, ми отримали метод, який розв'язує задачі в n-вимірному просторі, де популяція рішень складається з 3-, 4- та 5-точкових груп. Показано переваги розробленого методу над генетичним алгоритмом, диференціальною еволюцією та еволюційною стратегією як найбільш типовими еволюційними алгоритмами. Також були проведені експерименти для дослідження найкращої конфігурації параметрів методу деформованих зірок.
Keywords: підприємство, технологія, оптимізація, метод, експеримент.