Інтелектуальна система підтримки прийняття агротехнологічних рішень для посіву полів: Автор є членом редколегії видання, тому не брав участі у рецензуванні та прийнятті рішення щодо публікації цієї статті (Сучасні інформаційні технології, 2021)
У сучасному сільському господарстві України наявні проблеми пов’язані з плануванням посівів. За допомогою запропонованої авторами інтелектуальної системи підтримки прийняття агротехнологічних рішень можливе спрощення процесу планування, за рахунок використання концепції точного землеробства. Авторами проведено аналіз сучасних досліджень та публікацій, які пов’язані, як з концепцією точного землеробства так і з проблемою впровадження сучасних інноваційних інформаційних систем у сільське господарство України. Проведено декомпозицію інтелектуальної системи та виокремлено шість основних підсистем, до кожної з яких були розроблені функціональні вимоги. Проаналізовано сучасні методи моніторингу полів та визначені методи, що будуть використовуватися у інтелектуальній системі, одним з яких є метод k-середніх, який буде застосовано до кластеризації полів. На основі вже розроблених вимог авторами запропоновано загаль¬ну архітектуру системи, для графічного відображення якої використано нотацію TOGAF. Базуючись на запропонованій архітектурі було створено програмне забезпечення інтелектуальної системи. У результаті проведеного тестування програмного забезпечення інтелектуальної системи можна зробити висновок, про її працездатність та готовність до впровадження. Спроектована та розроблена система надає змогу здійснювати інтелектуальний аналіз історичних даних посівних, відображати результати у вигляді таблиць та графіків, виконувати планування посівів, агротехнологічних операцій та внесення добрив. Впровадження зазначеної системи дозволить підвищити якість прийняття управлінських рішень та продуктивність сільськогосподарської діяльності.
Keywords: інтелектуальна система, точне землеробство, кластерний аналіз, агротехнологічні рішення.