ФОРМУВАННЯ КОМАНДИ ІТ-ПРОЄКТУ НА ОСНОВІ КОМПЕТЕНТНІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ПЕРСОНАЛУ (Сучасні інформаційні технології, 2023)
Вступ. Розглянуто формування команди ІТ-проєкту на основі оцінювання компетентнісних характеристик персоналу.Методи. Використано мультиагентний метод формування команд з огляду на аналіз матриці компетентностей.Результати. Описано задачу формування команди проєкту з розроблення та впровадження ІТ-систем в умовах обмеження кількості трудових ресурсів. Узявши за основу визначення показників компетентності працівників компанії чи підрядних організацій, що можуть бути залучені до виконання проєктних робіт, побудовано метод формування проєктної команди на основі аналізу матриць компетентностей. Із залученням працівників на проєктні роботи, що вимагають не лише наявних компетентностей, а й відповідного рівня цих компетентностей, запропоновано використовувати показники характеристик персоналу за обраним функціоналом. На прикладі компанії з упровадження ІТ-систем запропоновано алгоритм формування проєктної команди з урахуванням значень функціональних компетентностей.Наведено форми для формування складу проєктних команд відповідно до функціональних задач проєкту та мінімально допустимих рівнів показників характеристик кваліфікації для виконання цих задач. Побудовано матриці характеристик і показників трудових ресурсів для визначення можливостей залучення їх до складу проєктних команд як виконавців. Визначено алгоритм генерації учасників проєктних команд на основі вимог до задач проєкту та показників компетентності трудових ресурсів. Виконано прогноз показників імовірності залучення кожного окремого трудового ресурсу до складу проєктної команди для розроблення та впровадження інформаційних систем.Висновки. З огляду на практичну реалізацію методу, зроблено висновок, що запропонований метод дозволяє не лише формувати проєктні команди, а і ставити перед керівництвом компанії задачі щодо підвищення кваліфікації працівників, чи пошуку нових трудових ресурсів із відповідною кваліфікацією.
Keywords: проєкт, трудовий ресурс, команда проєкту, компетентність, матриця компетентності.