(untitled) (Сучасні інформаційні технології, 2021)
Ця стаття присвячена проблемі оптимізації функції в n-вимірному просторі, яка, в загальному випадку, є поліекстремальною та недиференційованою. Запропоновано новий метод деформованих зірок у n-вимірному просторі. Він побудований на ідеях та принципах еволюційної парадигми. Метод деформованих зірок базується на припущенні використання груп потенційних рішень. Тим самим він дозволяє підвищити точність та збіжність досягнутого результату. Для оптимізації багатовимірної функції використовуються популяції потенційних рішень. На відміну від класичного методу деформованих зірок, ми отримали метод, який розв’язує задачі в n-вимірному просторі, де популяція рішень складається з 3-, 4- та 5-точкових груп. Показано переваги розробленого методу над генетичним алгоритмом, диференціальною еволюцією та еволюційною стратегією як найбільш типовими еволюційними алгоритмами. Також були проведені експерименти для дослідження найкращої конфігурації параметрів методу деформованих зірок.